dimarts, 22 de juliol del 2008

大暑 (Gran Calor)

El calendari xinès té 24 dies (dos cada mes) que marquen les divisions de les estacions de l’any i tenen a veure amb els canvis del clima i la relació entre el sol i la lluna.

Els noms per als 24 punts de divisió estacionals tenen gran influència sobre l'agricultura i el conreu de la Xina i són aquests: Començant de Primavera, Aigua de Pluja, Quan es Desperten els Insectes, Equinocci de Primavera, Brillantor Pura, Pluja del Gra, comencçament d'Estiu, Gemmació del Gra, Gra a l’Orella, Solstici d'Estiu, Calor Lleugera, Gran Calor, Començament de la Tardor, Límit de Calor, Blanca Rosada, Equinocci Tardoral, Rosada Freda, Gebrada Descendent, Començament d'Hivern, Neu Lleugera, Gran Neu, Solstici d'Hivern, Fred Lleuger i Gran Fred.

El Començament de Primavera, el Començant d'Estiu, el Començament de Tardor i el Començament d'Hivern marquen el començament de les quatre estacions. L'Equinocci de Primavera i l'Equinocci de la Tardor són els dos punts on el dia i nit són iguals.

Avui toca la Gran Calor i la veritat és que es nota!
Però, crec que els antics no sabien això del canvi climàtic i la calor d’aquest any em sembla que encara està per venir…


Nada
Amparanoia
Que más da, si sale el sol, por aquí o por allí
Sale para todos, cuatro días vamos a vivir,
Que más da, si sale el sol, por acá o por allá
Sale para todos, cuatro días tenemos pa gozar