dimecres, 30 de gener del 2008

i la gent també

La setmana passada tot eren flors i violes amb els preparatius de l'Any Nou. Aquesta setmana tot s'ha complicat.

Suposo que a hores d'ara ja no us puc amagar la meteorologia de la Xina, ja que tot el món n'està parlant: hi ha hagut unes fortes nevades que han col·lapsat el país i que han bloquejat les comunicacions.



Aquesta vegada la temporada de fred també ens ha afectat als habitants de la Vila de Guangzhou, tot i que no en forma de nevada. Nosaltres tenim un altre fenòmen meteorològic: La Humitat! Que és un condicionant horrible que provoca que el fred et cali als ossos, no marxi mai i es quedi a les parets, al terra, sostre... i qualsevol activitat casolana que impliqui aigua (fregar terres, rentar plats, estendre la roba) dura i dura perquè tot tarda molt en assecar-se.

El fred està per tot arreu. No te'l pots treure de sobre. I el pitjor és quan et poses a dormir, el fred està incrustat als llençols i costa moltíssim recuperar la temperatura.

Però la pitjor part se l'ha endut la gent de fora de Guangzhou. En aquesta ciutat, hi ha molts immigrants d'altres punts llunyans del país. Alguns vénen a treballar, d'altres a estudiar, d'altres perquè algun familiar els ha portat cap aquí,... i aguanten les inclemències del temps, treball i estudi amb l'esperança de tornar a casa per l'Any Nou Xinès.

La tradició diu que cal passar-lo acompanyat de la família, i els temps moderns han acabat fixant l'Any Nou Xinès com l'únic període vacacional llarg per poder fer grans desplaçaments.

Aquest any, però, els talls en les comunicacions han fet que molta gent vagaregi per l'estació esperant conèixer la data en què podran marxar. Ja han començat les crítiques a la gestió del govern però avui l'estació encara estava col·lapsada i segueixen havent-hi moltes imatges.

Us deixo amb Cau el Sol