dimarts, 10 de juny del 2008

El Festival de Duanwu

El dia 5 del mes 5 del calendari xinès (és a dir ahir) es celebra el Festival de Duanwu, també anomenat Dragon Boat Festival pels expatriats.
Originàriament, el festival commemorava la mort del poeta Qu Yuan (circa. 340 a. C. - 278 a. C.) de la Dinastia Zhou. Quan el rei va decidir aliar-se amb l'estat cada vegada més fort de Qin, Qu es va exiliar per oposar-se a l'aliança. Va ser durant el seu exili quan Qu va escriure bona part de la poesia, per a la qual se'l recorda ara. Vint-i-vuit anys més tard, Qin conqueria la capital Chu. En la desesperació, Qu Yuan se suïcidava ofegant-se ell al Riu Miluo el cinquè dia del cinquè mes.
Es diu que la gent local, va llançar menjar (zongzi) al riu per alimentar els peixos de manera que no es mengessin el cos de Qu i que havien remat en vaixells per espantar els peixos (o per recuperar el seu cos).
Per això, les principals activitats d'aquest dia són preparar i menjar zongzi (una pilota d'arròs embolicada amb fulla de canya o bambú, i curses de vaixells en forma de drac.

Escolteu: Alegria (d'Antònia Font)
Cau es sol de s'horabaixa dins s'horitzó, damunt la mar arrissada es avions.